Een nieuw kinderinterieur creëren, zo doe je dat

Kinderen zitten vol fantasie en creativiteit. Ze weten heel goed wat ze willen, wat ze mooi vinden en wat niet. Daarom is er niets leukers dan samen met je kind zijn of haar slaapkamer in te richten.

Ook al zijn er ieder seizoen nieuwe trends voor het kinderinterieur, het belangrijkste is natuurlijk dat je kind zich thuis voelt in zijn of haar kamer, en dat de stijl past bij het karakter van je kind. Trends vormen een hele goede inspiratiebron en een prima startpunt voor het inrichten van de droomkamer van je kind.

Breng de natuur naar binnen

Lichte, natuurlijke kleuren doen het eigenlijk al een paar jaar erg goed. Behalve wit, mintgroen, lichtgrijs en andere pasteltinten (de favoriete tinten van vorig jaar) doen ook houttinten en aardetinten het nu erg goed. Om een nog natuurlijkere sfeer in de kinderkamer te creëren kun je ook andere groentinten (naast mintgroen) toevoegen. Je maakt het effect helemaal compleet met een paar echte planten. Uiteraard kies je alleen voor niet-giftige planten, zonder stekels, naalden of doornen.

Een van de ideeën achter de natuurlijke slaapkamer trend is dat kinderen tegenwoordig overspoeld worden met informatie en dat een rustige, neutrale slaapkamer een kalmerend effect kan hebben.

Meubels op maat

Behalve kleuren zijn ook de meubels in de kinderkamer een belangrijk element. Kinderen spelen en werken graag aan een tafel die voor hen de juiste maat heeft. Een leuke tafel met een paar stoelen of krukjes in het midden van de kamer trekt meteen de aandacht. In een kinderkamer is men toch snel geneigd om meubels en speelgoed langs de wanden te plaatsen, om kinderen meer ruimte te geven om te spelen in het midden, maar een tafel in het midden van de kamer zorgt voor een goede balans en heeft een uitnodigend effect.

Opgeruimd staat netjes

Een mooi en praktisch opbergsysteem kan veel rust creëren in een kinderkamer en ervoor zorgen dat spulletjes netjes opgeborgen en snel teruggevonden kunnen worden. Stijlvolle opbergmanden van bijvoorbeeld katoen, riet, hout of zeegras worden steeds vaker gebruikt omdat ze meer uitstraling hebben dan plastic. Ook kunnen ze veel langer gebruikt worden omdat kinderen er niet zo snel op uitgekeken zullen zijn als ze ouder worden.

Een snelle transformatie voor een klein budget

Met textiel kun je op een gemakkelijke en goedkope manier de sfeer in de kinderkamer bepalen. Denk aan een leuk dekbed, een mooie sprei, zacht vloerkleed, gezellige kussentjes op bed en vrolijke gordijnen. Ook kun je tegenwoordig steeds meer andere raamdecoraties kopen die zijn ontworpen voor kinderen, zoals rolgordijnen met speelse motieven bijvoorbeeld. Experimenteer ook eens met stof om een leuke bedtent te maken (of tover een klamboe om tot bedtent). Kinderen vinden het geweldig om een knusse plek te hebben in hun kamer waarin ze zich kunnen ‘verstoppen’ en het geeft de kamer net dat beetje extra sfeer.